Anæstesi

Fuld bedøvelse forestås af speciallæger i anæstesi med stor erfaring fra deres virke på Rigshospitalet og omkringliggende hospitaler. I samarbejde med rutinerede anæstesisygeplejersker ydes den bedste og mest trygge behandling. Til selve bedøvelsen har vi udvalgt en række lægemidler med få bivirkninger og en forholdsvis hurtig opvågning. En kombination af dette og lokalbedøvelse anlagt under operationen sikrer dig den bedste oplevelse med bedøvelse og opvågning.  

Tryghed og sikkerhed er i centrum og vores anæstesiudstyr, overvågnings- og sikkerhedsudstyr er i verdensklasse. På Søernes Privathospital vil vi ikke gå på kompromis med hverken kvaliteten eller patientoplevelsen.

Inden operationsdagen 

For at vi kan sikre dig den bedst mulige behandling vil kirurgen vurdere, om der er behov for supplerende undersøgelser, blodprøver eller konsultation med anæstesilægen inden operationen. Hvis du ønsker det, kan du dog altid komme til at tale med eller møde anæstesilægen inden operationen finder sted.

Operationsdagen 

Om morgenen må du tage det meste af din sædvanlige lægeordinerede medicin. Du skal dog undgå vanddrivende medicin i fasteperioden. 

På operationsdagen skal du møde fastende til operationen, da det er vigtigt, at mavesækken er tom.  Når man bliver bedøvet, afslappes alle muskler, og hvis der er noget i mavesækken, kan man risikere, at det løber op i svælget og ned i lungerne. 

Inden operationen vil anæstesilægen infomere dig om bedøvelsen og smertebehandlingen, samt stille dig nogle supplerende spørgsmål.  

Anæstesilægen vil også ordinere såkaldt ”præmedicin”, som gives inden operationen og altid indeholder både smertestillende og medicin der forebygger kvalme, for at du skal have det så godt som muligt, når du vågner igen efter bedøvelsen. 

Bedøvelsen 

Bedøvelsen foregår ved at anæstesimidlet gives ind i blodåren via et drop, som er en ganske tynd, kort plasticslange, som er lagt i blodåren via en tynd nål. Når droppet er på plads, fjernes nålen og kun plasticslangen ligger tilbage.

Selve stikket gør ikke særligt ondt, men hvis du ikke bryder dig om det, kan du eventuelt købe lokalbedøvende ”EMLA”-creme eller –plaster på apoteket. Plastret/cremen placeres på begge håndrygge på en synlig blodåre en time før du møder til operation i klinikken. Så vil huden være bedøvet, og vi kan stikke dig uden smerte.

Hvis du har ekstrem ”nåleskræk” og slet ikke kan medvirke til at få lagt drop i vågen tilstand, kan vi indlede bedøvelsen ved at du trækker vejret i en tætsluttende maske med anæstesigas. Det tager herefter ca. et minut inden du sover. 
Når du sover lægges et drop, som skal bruges under og efter bedøvelsen.

Under hele operationen vil anæstesisygeplejersken eller -lægen sidde hos dig og kontrollere, at alt er i orden.

Opvågningen 

Efter operationen vågner du hurtigt op, men du skal alligevel ligge en time på vores opvågningsstue, hvor vore sygeplejersker vil tage sig af dig og kontrollere, at alt er som det skal være. På opvågningen kan du få lidt at drikke. 

Smertebehandling 

Smertebehandlingen tilpasses naturligvis de enkelte indgreb, men består altid af en basisbehandling med Panodil-tabletter (paracetamol), som har færrest bivirkninger.

Derudover anvendes et såkaldt gigtpræparat (typisk Ibuprofen) i 3 dage.

Endelig kan et præparat af morfintypen eventuelt anvendes de første par dage.

Vanlig medicin 

Forskellige slags medicin kan påvirke blødningen og behovet for smertestillende medicin under og efter operationen. Det er derfor vigtigt, at du i forbindelse med forundersøgelsen fortæller lægen, hvilken medicin du tager, så I kan aftale, hvordan du skal tage medicinen op til operationen.